Скальный монастырь в селе Монастырок Борщовского р-на Тернопольской обл.


В конце села дорога поворачивает направо и упирается в стоянку перед монастырем. А мы сей момент не усекли и поехали левее и вниз, а как дорога стала совсем хреновой дальше пошли пешком. Вот и получилось, что к монастырю мы поднимались по чуть заметной тропинке на склоне.
01.jpg
...
02.jpg
Душевно вышло.
03.jpg
...
06.jpg
Украинский Стоунхендж
08.jpg
Впечатляет...

Папочка читающий историю монастыря
09.jpg
Экскурсанты разбрелись.



"Поруч з невеличкими лабіринтами монастиря - величезний камінь-дольмен, невідомо як поставлений на невеликі камінці, які слугують йому своєрідними "ніжками". На камені вирублено хрест, з яким пов*язана ще одна легенда-бувалиця. Перед великими релігійними празниками сюди заливають воду. Через три дні вона і дно видовби набувають кольору крові. До речі, цьому я вірю: дно видовби і дійсно має червонувате забарвлення. На жертовнику зберігся -рівчачок-кровосток, свідоцтво того, що не одна тварина (а чи тільки тварина?) закінчила тут своє життя. В. Андпіїшин у своїй статті стверджує: "... факт, що за своєю структурою він (камінь) принципово відрізняється від місцевих порід, справді заганяє у безвихідь сучасних науковців. Фігурує навіть інформація, що камінь ідентичний породам святої гори Синай, і це дає грунт для найсміливіших гіпотез про його походження".
Хрести навколо печер - це кальварія, хресна дорога. Та - знову ж таки - незвичайна, з своєю особливістю. В тверду землю вкопано 12 хрестів. Та знаменують вони не етапи сходження Христа на Голгофу, а одну з сільських родин. Начебто, у невеликому Монастирку їх якраз 12. Раз на рік в це далеке село з*їжджаються родичі - вихідці з монастирка, які тепер живуть по всій Україні та за її межами. Кількість жителів села в ці дні збільшується в кілька разів. Кожна родина прикрашає зеленню свій хрест. Потім натовп з запаленими свічками простує кальварією."

14.jpg



"ІХ століття місцеві печери облюбували собі християнські ченці. Влаштували келії, а біля однієї стіни обрали місце для вівтаря. Начебто сам рельєф каменю там нагадував святий лик. Пізніше місцеві богомази намазали бога поверх іконоподібного рельєфу. А навколо Ісуса - щоб було гарненько - намалювали рушники-вишиванки. Та фарба - зникла. І постійно зникала, хоч скільки раз її поновлювали. Скеля вбирала лшнє в себе. Скеля поважала мінімалізм. Скелі подобалося первісне зображення, і втручання в нього когось зі сторони скеля не вітала.

07.jpg
Святой лик.







Это мы на скале, которая нависает над пещерой (на крыше, так сказать). А общее впечатление от Монастырка - чудестное, не смотря на дождь. Еще поедем.
19.jpg
C нашего Пентакс.
20.jpg
С Серегиного HP (цифра).

Ворота в монастырь. Сюда-то и надо было подезжать!