31 июля 2004г город Бучач - районный центр Тернопольской обл.

"Районний центр, на обох берегах Стрипи. 72 км від Тернополя. Населення 12,5 тис. мешканців.Відоме з 1397 р. У XVIII ст. ним володіли магнати Потоцькі, які спорудили тут ратушу, монастир, костел, церкви. У 1515 році місто одержало магдебурзьке право. Тут підписаний мирний договір (1672р.) між Польщею і Туреччиною. Бучач розташований на південному заході Тернопільщини, на перехресті шосейних доріг, що ведуть на Струсів і Тернопіль, Монастириськ та Івано-Франківськ, Чортків і Заліщики, Золотий Потік і Коломию, Золотники і Зарваницю. Залізнична станція Бучач - нині кінцева. Неписана історія міста сягає сивої давнини. На Федір-горі під час археологічних розкопок (1924 р.) знайдені кам'яні долота і тесла із старанно зашліфованою поверхнею. Такий інвентар - типовий для племен культури лінійно - стрічкової кераміки (6 - 3 тис. до Р.Х.). На березі Стрипи виявлено залишки двох поселень ранніх племен трипільської культури та поховання бронзового віку. Назва міста походить від старослов'янського слова "буча", в значенні "корінна вода напровесні, бистрина і глибінь", що досить точно відображає навколишній ландшафт. Про час заснування Бучача існують розбіжні думки науковців: 1260 або 1397 роки. На території міста знаходилося давнє слов'янське поселення, що до 1340 року входило до складу Галицько - Волинського князівства. Наприкінці XIV ст., внаслідок тривалої боротьби між Польщею і Литвою, Східну Галичину (в т.ч. Бучач) захопили поляки. Бучач належав литовським магнатам гербу Абданк, які прославилися при захисті Галицької Русі і Поділля від кримських татар. Михайло Бучацький був галицьким старостою, Іван-подільським воєводою, Яків (останній нащадок цього роду) - єпископом кам'янецьким, холмським і полоцьким. "Абданки" правили містом до кінця XVI ст., відтак - Гольські, а з 1632 року - Потоцькі."

Герб города Бучача

Центр города Бучач расположен в низине, окруженной со всех сторон возвышенностью, по к. его можно обехать по кругу. Нам надо было в центр, но мы поехали не по той дороге, выехали наверх к старому еврейскому кладбищу. И вот оттуда открывается такой вид на Бучач.

Панорамма города с монастырем.
13.jpg
Василианский монастырь - Хрестовоздвиженський
костел (1753-1770 рр. арх. И. Шильцер),
звонница, два крыла келий.

Костел Успения Богородицы, дальше - ратуша.

Крепость или замок, или как говорят местные "підзамочок". К нему с центральной площади города от ратуши и местного краеведческого музея ведет пешая довольно крутая дорога.
09.jpg
Вид с горы напротив. Ратуша, за ней стены замка.
10.jpg
Внутренний двор. Теже стены, но изнутри.

Фрагменты стен и башен. Немые свидетели былого величия.

14.jpg

05.jpg


Page:   1  2 
НАЗАД