Скально-пещерный монастырь Бакота.

Бакотский монастырь находится около деревни Старая Ушица в 50км на восток от Каменца-Подольского. Пещеры вырыты в очень высоком обрывистом берегу Днестра.
"За селом-Біла гора. Від підніжжя, просто з Дністрових вод, як уламки якихось циклопічних колон, підпирають її схили химерні скелі-останці, складені з вивітрених тонкошаруватих сланців. Привертає увагу їх особливе забарвлення: суміш глибокого сірого з синім і навіть ледь-ледь блакитним. Напевно, такий колір міг породити лише союз землі, води і неба, вмитого весняними дощами. Десь на середині гори, метрів за вісімдесят над Дністром, серед лісової гущавини видніє білий кам'яний обрив. До нього по схилу веде вузенька втоптана стежка. У прямовисній вапняковій скелі затаїлося ціле печерне містечко. Головні його споруди - келії та три печери, протяжністю до десяти і висотою близько двох з половиною метрів. Одна з них, найбільша, служила за церкву. Численні гробниці, ніші, вирубані в стінах, підлозі. Зараз їх налічується понад тридцять, у дев'ятнадцяти знайдено людські кістки. Щодо Бакотського скельного монастиря, то він почав, очевидно, функціонувати наприкінці Х - на початку ХІ ст. Бакотські печери, очевидно, використовувалися ще у пізньому кам'яному віці носіями культури шнурової кераміки (ІІ тис. до н.е.). Незаперечний факт використання печер православянськими людьми Пониззя в язичницькі часи. На думку професора Іона Винокура, Бакотський скельний монастир виник у ХІІ ст. на місці давнього язичницького осередку."
005.jpg
Немало поплутали мы в поисках монастыря.
1.jpg
Поля Староушицкого колхоза лекарственных трав.

Сверху, с высоты около 130 м, открывается обалденный вид на "зеркальную гладь" Днестра. Днестр здесь разлит очень широко - зеркало получается огромное. Действительно красиво, фотки сняты не с самого верха, где-то с середины обрыва и не передают и 5-ой доли реальности. Жаль, что у нас не было времени... Надо было бы подняться и на самый верх и спуститься вниз, на пляж.
2.jpg
Просторы...
3.jpg
не удержались.
5.jpg
Ближний берег.
4.jpg
В самом монастыре сильно не фотографировали...